Het boek is in Guatemala gedrukt en uitgegeven

Het boek is in Guatemala gedrukt en uitgegeven door de Guatemalteekse uitgever Piedrasanta.  Op 20 april 2023 werd het boek gepresenteerd in de hoofdstad.

800 boeken zijn verspreid in het land bij basisorganisaties van vrouwen, boeren en mensenrechtenactivisten, grote en vooral kleine bibliotheken, universiteiten, dorpen in Ixcán en Petén, scholen en sleutelfiguren. 200 boeken worden verkocht door Piedrasanta. Het boek is digitaal beschikbaar bij Amazon en bol.com.

In de Prensa Libre, grootste landelijke krant, van 14 oktober 2023 werd ‘No regresar al pasado’ genoemd als één van de 7 boeken die je gelezen moet hebben om Guatemala te begrijpen.

De opbrengst van de verkoop van het boek zal in Guatemala geïnvesteerd worden in aan het de inhoud van het boek verwante activiteiten in samenspraak met de vrouwenorganisatie Ixmucané die aan de basis stond van het boek.

In april en mei 2023 was ik samen met mijn partner in Guatemala en zijn er 36 activiteiten geweest om over het boek te vertellen. Er zijn interviews geweest in de pers, op tv, de radio, sociale media en er zijn gastcolleges gehouden op de verschillende locaties van de Landivar Universiteit. Er waren presentaties van het boek in hoofdstad samen met de uitgever, voor een organisaties van indiaanse onderwijzers, voor groepen in Cobán, Alta Verapaz, Santa Elena en Petén en in verschillende dorpen in Petén waar vrouwen wonen die in het boek hun verhaal vertellen.

De publicaties in de pers en het commentaar over het boek bij de presentaties in Guatemala-stad en Cobán heb ik vertaald en worden hier weergegeven.