Nieuws

14 november 2022
De actie om 1.000 boeken te kunnen laten drukken in Guatemala heeft tot nu toe 10,873,- euro opgeleverd. Hiermee kunnen de 1.000 boeken gedrukt en gratis uitgedeeld worden en kan er ook een e-book gemaakt worden.

Van 16 tot 31 oktober2022 ben ik samen met Jan naar Guatemala gegaan om afspraken te maken over het drukken, uitgeven en presenteren van het boek in Guatemala.

Via onze contactpersoon in Guatemala Edgar De León was contact gelegd met de uitgever en drukkerij Piedrasanta. Piedrasanta gaat het boek drukken en uitgeven en dat betekent een grote erkenning voor het boek. Op 23 april zal het boek officieel gelanceerd worden in Guatemala-stad.

De vrouwen van de vrouwenorganisatie Ixmucané hebben kennisgemaakt met het boek Hun reactie: ‘dit zijn wij, dit boek vertegenwoordigt ons, dit is de waarheid, dit is ons recht van spreken.’

– De sociale en politieke faculteit van de universiteit Rafael Landívar heeft gevraagd om presentaties te verzorgen voor hun studenten op verschillende locaties in het land.
– PRODESSA, een grote landelijke organisatie van indiaanse onderwijzers en onderwijzeressen, organiseert een bijeenkomst om het boek te promoten.
– Er zullen presentaties worden georganiseerd in Cobán, Ixcán en Petén.
– En dit allemaal samen met vrouwen van de vrouwenorganisatie Ixmucané.

Samen met Edgar De León en Dora de Mirón wordt een distributieplan gemaakt voor de boeken. De boeken zullen verdeeld worden onder sleutelfiguren en basisorganisaties (van o.a. vrouwen, mensenrechten, slachtoffers van het gewapende conflict, boeren, kerken, indiaanse bevolking), bibliotheken en scholen.

Ook zullen er boeken verkocht worden. Opbrengst, ook na eventuele herdruk, wordt geherinvesteerd in het boek en in gerelateerde activiteiten in samenspraak met Ixmucané.

Er zijn in Nederland nog een aantal (Spaanstalige) boeken te koop. Zie elders op de website hoe je die kan doen.

Meer dan 20 jaar woonde ik samen met 47 vrouwen in mijn werkkamer. Ik luisterde naar hun stemmen die duizend verhalen vertelden, ik hoorde hen lachen en huilen. En toen op een dag was het klaar. Ik sloeg het boek dicht, we deden de deur open en gingen naar buiten. En toen gebeurde het, het boek kwam thuis.’